Upoznajte nas

Helena Vlahinja Klauznicer

Helena je psihologinja i bihevioralna znanstvenica koja je nakon završenog fakulteta preselila u Dohu, Katar gdje je radila u području ljudskih resursa. Inspirirana knjigom "Poticaj" (engl. "Nudge"), prepoznala je važnost primjene spoznaja o ljudskom ponašanju i donošenju odluka kako bi potaknula ljude da donose bolje odluke za sebe i društvo.

Odlučila se pridružiti B4Developmentu, prvom odjelu za bihevioralne uvide (behavioral insights unit) u MENA regiji. Ovaj odjel je osnovan kako bi iskoristio nadolazeće svjetsko prvenstvo u nogometu za dubinske promjene u ponašanju u katarskom društvu. Kao viša bihevioralna znanstvenica, Helena je vodila ili sudjelovala u više od 70 projekata u područjima održivosti, obrazovanja, sporta i organizacijskog ponašanja, s ciljem postizanja pozitivnih promjena u ponašanju.

Tijekom svog rada u B4Developmentu i suradnji na projektima s Nudge Lebanonom, Helena je stekla bogato iskustvo suradnje s međunarodnim organizacijama kao što su WHO, FIFA, UNDP, Concacaf te vodećim svjetskim organizacijama u području bihevioralnih znanosti kao što su Busara i Ideas42.

Početkom 2023. godine seli natrag u Hrvatsku sa suprugom i dvoje djece (jer što je život bez baka i djedova, zar ne?) te pokreće Insightfully, konzultantsku agenciju iz područja bihevioralne znanosti, kojim želi premostiti jaz između najnovijih istraživanja ponašanja i praktičnih primjena u poslovnom i javnom kontekstu. Vjeruje da primjenom bihevioralnih znanosti i bihevioralnog dizajna možemo pomoći klijentima da donose informirane odluke, optimiziraju svoje procese te ostvare željene rezultate što u konačnici vodi poboljšanju kvalitete života ljudi.

a woman in glasses and a suit jacket
a woman in glasses and a suit jacket

Andrijana je psihologinja, znanstvenica te viša predavačica u području ekonomske psihologije i bihevioralne ekonomije. Među prvima je doktorirala iz područja primijenjene psihologije, točnije, kombinacije bihevioralne ekonomije i ekonomske psihologije.

Andrijana je dugi niz godina viša predavačica na ZŠEM-u gdje predaje i vodi Laboratorij za ponašanje i eksperimentalnu ekonomiju (BEE Lab). Osim akademske karijere, već godinama organizira i vodi edukacije za poslovnu zajednicu te sudjeluje u praktičnim projektima. Andrijanina poslovna strast leži u kreiranju inicijativa koje potiču na pozitivne promjene ponašanja priznajući ograničenja ljudske racionalnosti te premošćujući jaz između namjera ljudi s jedne i njihovog stvarnog ponašanja s druge strane, što se posebno odnosi na pozitivne promjene ponašanja na području održivosti (mobilnost, energija, otpad i recikliranje), zdravlja, edukacije, osobnih financija te organizacijskog ponašanja.

Trenutno obnaša dužnost više bihevioralne znanstvenice u švedskom start-up-u Nudgd, usmjerenom na kreiranje rješenja koja potiču održivo ponašanje, a koja se trenutno nalazi među 50 najperspektivnijih EU startupa u čistoj mobilnosti. Iza sebe ima iskustvo rada sa tvrtkama iz UK-a, Švedske, Njemačke, Baltičkih zemalja, Švicarske, Tunisa, Burkine Faso, Katara, i Libanona te bogato iskustvo rada sa globalnim humanitarnim organizacijama (UNICEF, UNHCR, Save the Children Initiative, Nudge Lebanon). Usko surađuje sa UNICEF Hrvatska te sa European Research Centre.

Kao osnivačica Insights, konzultantske agencije za pitanja promjene ponašanja, istraživačke spoznaje nastoji učiniti pristupačnijima organizacijama koje žele promicati pozitivne promjene u ponašanju među svojim zaposlenicima, potrošačima ili korisnicima.

dr. sc. Andrijana Mušura Gabor